top of page

Systemisch werk

 

Opstellingen maken je bewust van dynamieken en energetische blokkades waar je tegen aan loopt. Ze helpen je om inzicht te krijgen in de onderliggende dynamiek waarom jij op een bepaalde manier functioneert.

 

Vaak reageer je vanuit je rugzak, op basis van onbewuste keuzes die je ooit hebt gemaakt om jezelf te beschermen. Bijvoorbeeld, je bent ooit enorm bedrogen. Om je te beschermen hou je afstand van vrienden, ga je een nieuwe relatie uit de weg, durf je niet meer alles te vertellen aan je collega's. Dit gedrag ontwikkel je als reactie op een vervelende situatie, of om je zelf staande te houden.

 

Later in je leven is dit vaak niet meer functioneel, het blokkeert je zelfs. In een opstelling kan je de situatie uit je verleden in een nieuw perspectief zien. En vanuit het NU kiezen wat nog werkt en wat opgeruimd mag worden.​

 

Behalve je eigen ervaringen neem je ook reactief gedrag over van je ouders. Reacties die zij hebben ontwikkeld om situaties om te gaan. Dat gebeurt allemaal onbewust. Een opstelling kan je inzicht geven in waarom jij een bepaalde relatie hebt me je familie, en krijg je zicht op wat er voor jouw familieleden speelden waardoor zij er niet volledig konden zijn.

 

 ​Tot slot kun je met lichaams- en ziekte opstellingen de dialoog aangaan met je lijf en onderzoeken waar bepaalde lichamelijke klachten vandaan komen. 

Image by Liam Pozz

Een ander licht op blokkades

Systemisch werk in mijn praktijk

Individuele sessie

In een individuele sessie hebben we alle ruimte om jouw vraag en situatie te verkennen. Vervolgens kunnen we een opstelling doen in een vorm die bij jouw past. Er zijn verschillende werkvormen

  • Een opstelling met poppetjes

  • Blaadjes op de grond

  • Een tekening

  • Lichaamsopstelling

Wil je voelen hoe het op verschillende plekken jouw systeem voelt dan zijn blaadjes op de grond een mooie methode. Heb je last van spanning of lichamelijke klachten dan is een lichaamsopstelling een mooie ingang. Hou je van associëren, abstractie, je binnenwereld visualiseren dan kun je aan de slag met tekeningen. Poppetjes helpen je om wat meer afstand te houden. 

 

De kern van elke vorm is de lading naar boven halen en met de kennis van nu een nieuwe afweging maken over hoe je daar mee om kunt gaan in de keuzes die je nu te maken hebt.

Lichaamsopstelligen en Access Consciousness

Ik ben gespecialiseerd in opstellingen rond lichamelijke klachten. En gebruik hiervoor lichaamsopstellingen. Hierbij lichen je gekleed op tafel en gebruiken we de spanning en reactie van het lichaam om te onderzoeken wat er speelt. Tijdens een opstelling maak ik ook gebruik van technieken van Access Consciousness om jou h

Mijn opleiding tot systemisch coach/opsteller

  • Jaaropleiding Systemisch Werk - Academie voor opstellingen - Hylke Bonnema

  • Systemisch Lichaamswerk en Ziekteopstellingen- Stefanie Bussing

  • Masterclass Ziekte opstellingen - Stephan Hausner

  • Diverse workshops - NTI-NLP

bottom of page