top of page
family-constellation-worksop-20140714121320.jpg

Systemisch werk

Opstellingen geven je een kijkje in je on(der)bewuste. Daarmee helpen ze je om inzicht te krijgen in waarom jij op een bepaalde manier functioneert. In je leven functioneer je vaak vanuit onbewuste keuzes die je hebt gemaakt. Je ontwikkeld dan gedrag of denkbeelden als reactie op een vervelende situatie, of om je zelf staande te houden. Later in je leven is dit vaak niet meer functioneel, het blokkeert je zelfs. In een opstelling kan je de situatie uit je verleden in een nieuw perspectief zien. En vanuit het NU kiezen wat nog werkt en wat opgeruimd mag worden.

Systemisch werk in mijn praktijk

Hoe werkt systemisch werk?

Systemisch werk wordt steeds breder ingezet, van onderzoek naar familierelaties en ziekten gaat het nu ook over organisaties als systeem en de maatschappij als systeem. In essentie gaat het er altijd om te onderzoeken waar mensen zichzelf vastzetten en welke dynamiek dit triggert. Dat kan in allerlei contexten gebeurd zijn. Als reactie op je gezinssituatie, je familiesysteem, de maatschappij, om te ontsnappen aan bepaalde aspecten in je leven, een nare ervaring waardoor je besloot: “Dit nooit meer”. In welk systeem dit ook gebeurde, of in welke context je er nu ook last van hebt. Uiteindelijk gaat het erom dat jij aanpassingsmechanismen hebt ontwikkeld om je veilig te voelen, erbij te horen, of een bijdrage te kunnen zijn. Waardoor je nu vastloopt op een ander vlak in je leven zoals je relatie, je werk, je financiële situatie, relatie met vrienden, je lijf en je mentale welzijn.

Je bent je veel bewuster van je omgeving dan je denkt. Op onbewust niveau ben je heel goed in het oppikken van de emoties en gevoelens van anderen. Als kind voelde je het diep weggestopte verdriet of pijn uit je systeem. Om dat te genezen nam je het over, of paste je je gedrag aan om iemand te ontlasten.

Dit doe je natuurlijk ook buiten je familiesysteem. Je voelt haarfijn aan hoe iemands stemming is. En waar het misgaat is dat je dat gevoel betrekt op jezelf. Je neemt de stemming over en denkt dat jij ook depressief of verdrietig of ...... bent. Of je denkt dat het aan jou ligt dat iemand boos of verdrietig is en probeert je gedrag aan te passen zodat je niet meer tot last bent, niet meer te vrolijk, te energiek, te ….. en nam daarmee afscheid van een stukje van jezelf.

Ik ga graag met je opzoek naar de stukjes van jezelf die je verloren bent.

Hoe gaat dat in mijn praktijk?

Ik werk bij mijn opstellingen volgens 'het nieuwe opstellen' of intuïtief opstellen, mede-ontwikkeld door Hylke Bonnema. Daarin is het innerlijke proces van iemand leidend. De begeleider manipuleert de opstelling niet maar stelt vragen waardoor iemand zelf verdere stappen kan maken. Er wordt bijvoorbeeld niet geschoven in de opstelling, de opstelling beweegt vanzelf als er beweging is bij de vraagsteller. In principe wordt er ook niet gepraat, zo voorkom je vermenging met de interpretaties van anderen en wordt de energie van het veld en het innerlijke proces leidend.

Opstellingen kun je op veel manieren doen. Je kunt kiezen voor een opstellingendag waar je een vraag in brengt. Of aan de slag in individuele sessies, daarbij werk ik met tekeningen, blaadjes op de grond, poppetjes en het lichaam. 

Lichaamsgerichte opstellingen

Een bijzondere vorm van systemisch werk die ik graag gebruik bij fysieke klachten is het systemisch lichaamswerk. Daarbij staat het lichaam centraal in het gesprek. Het uitgangspunt is het volgen van de taal van het lichaam. Gekleed liggend op een massagetafel onderzoeken we wat jouw lijf te vertellen heeft. Welke spanningen en sensaties komen er naar boven? Deze sessies kunnen extra interessant zijn bij lichamelijke klachten, zoals blessures, spanning en ziekten of niet genezend letsel.

Access tools

Wat mijn opstellingen nog krachtiger en dynamische maakt is dat ik tijdens het systemisch werk tools inzet vanuit Access Consciousness® om je te helpen meer inzicht te krijgen in onderliggende dynamiek bij het ontstaan en vasthouden aan blokkades. Hierdoor kun je makkelijker stappen nemen in het verdiepen van je inzicht. Daarnaast biedt Access mogelijkheden om de energetische lading op te ruimen en te kiezen voor iets nieuws. Merk je daar nou iets van in de opstelling? Niet heel veel. Ik zal je af en toe vragen te stellen die jou helpen een diepere laag van je onbewuste bewust te maken. En door af en toe een gekke zin te roepen waarmee jij de energetische lading makkelijker kan loslaten. Meer informatie over Access Consiousness.

Mogelijkheden

Image by Markus Spiske
Individuele sessie

In een individuele sessie hebben we alle ruimte om jouw vraag en situatie te verkennen. Vervolgens kunnen we een opstelling doen in een vorm die bij jouw past. Wil je voelen hoe het op verschillende plekken jouw systeem voelt dan zijn blaadjes op de grond een mooie methode. Heb je last van spanning of lichamelijke klachten dan is een opstelling in het lichaam behulpzaam. Hou je van associëren, abstractie, je binnenwereld visualiseren dan kun je aan de slag met tekeningen. Poppetjes helpen je om wat meer afstand te houden. 

De kern van elke vorm is de lading naar boven halen en met de kennis van nu een nieuwe afweging maken over hoe je daar mee om kunt gaan in de keuzes die je nu te maken hebt

Boek een sessie

Workshops

Naast persoonlijke sessies organiseer ik twee soorten opstellingenworkshops:

Vraag gestuurde opstelling in een groep. 

Iemand brengt een vraag of thema in en hiermee gaan we aan de slag in een grote opstelling met representanten. Dit zijn mensen die jij mag opstellen.  Zie workshops voor data. 

Doorbraaksessies

Tijdens deze workshop gaan alle deelnemers aan de slag met hun eigen vraag. Daarbij werken we in kleine groepjes van 3 tot 5 mensen waarbij je zelf meerdere opstellingen doet op een dag om een blokkade te doorbreken die jou tegenhoudt een bepaald doel te bereiken. Het gewenste doel en je blokkades en hulpbronnen staan daarbij centraal. Afhankelijk van de groepsgrote zijn er een of meerder opstellers die de groepjes begeleiden als het vastloopt. Zie workshops voor data.

Image by Chang Duong

Mijn opleiding tot systemisch coach/opsteller

  • Jaaropleiding Systemisch Werk - Academie voor opstellingen - Hylke Bonnema

  • Systemisch Lichaamswerk en Ziekteopstellingen- Stefanie Bussing

  • Masterclass Ziekte opstellingen - Stephan Hausner

  • Diverse workshops - NTI-NLP

Contact

Heb je interesse of wil je eerst weten wat de mogelijkheden zijn voor jou? Neem contact op!

o6 17 437 831

bottom of page